Изпратено кратко предложение до ДАЗД относно “Национална стратегия за детето 2024-2030”

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) са пуснали анкета, в която родителите да могат да дадат мнение какви са изискванията им за стратегията за децата на България и документа “Национална стратегия за детето 2024-2030”.

Бланката се намира на адрес:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSffTo-saM9Bx-iDX60bxt8WUAL_6C4eGBp_kED9VgVPLt3tkw/viewform
(Дайте и вие мнението си като родители!)

Национална асоциация “Поход за Семейството” попълнихме анкетата като организация и напомнихме на ДАЗД за нашето предложение от 2019 година за създаване на “Национална стратегия за семействата и децата”, която да предоставя възможност само за подпомагане на родителите и семействата, когато те го искат, както е по конституция, а не да се иземват правата и задълженията на родителите, и държавата да определя как родителите отглеждат и възпитават децата си.

Ето текста на нашата позиция дадена в анкетата:

Национална асоциация “Поход за Семейството” сме подготвили през 2019 година предложение за “Национална стратегия за семействата и децата”, а не само “за децата”, защото децата живеят в семейства.

Крайно време е да спрат да се отделят децата и да се правят стратегии за тях – стратегиите трябва да са за родителите и децата заедно, и да не противопоставят правата на родителите и децата. За съжаление, организациите с такъв възглед винаги сме игнорирани и се търсят идеи само от някои организации финансирани от чужбина и срасли се с държавата, ДАЗД и държавните фондове, които да осигуряват дейността им. А уж са “неправителствени”. Как са неправителствени, след като издържат дейността си от правителството и участват директно в планирането на всичко от правителството?

На първо място, държавата трябва САМО да подпомага семействата и децата, както е описано в констутуцията ни, а не да определя решенията на родителите и да се намесва в семействата.

Чл. 47.
(1) Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата.
(2) Жената майка се ползва от особената закрила на държавата, която й осигурява платен отпуск преди и след раждане, безплатна акушерска помощ, облекчаване на труда и други социални помощи.
(3) Децата, родени извън брака, имат равни права с родените в брака.
(4) Децата, останали без грижата на близките си, се намират под особената закрила на държавата и обществото.

Всякакви въпроси, които са спорни или конфликтни, трябва да бъдат изцяло изключени от стратегията, а за останалите подкрепата трябва да е САМО при желание и решение от страна на родителите.

“Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е ПРАВО И ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ и се подпомага от държавата.”

Държавата няма права да се намесва при работата с децата, освен ако родителите не са преценили, че има защо, или ако родителите нарушават правата на детето си.

Споделете тази страница с приятели!