Национална асоциация „Поход за семейството“ предлага създаване на „Национална стратегия за семействата и децата“

В подготвения от организацията документ се съдържат над 30 мерки в области като образование, здравеопазване, социалната сфера и други, които да допринесат за благосъстоянието на семействата и децата

Съобщение до медиите, 31 май 2019 г.

След разразилата се през последните месеци полемика около новия проект на Национална стратегия за детето 2019-2030 г. стана ясно, че голяма част от българското общество вече не е съгласно да се създават детецентирани стратегии, в които родителите на практика да отсъстват, а правата и задълженията им постепенно да се изземват или ограничават от институциите, твърдят от организацията. Според тях, държавни служители и представители на неправителствени организации, поддръжници на проекта, са си позволили да квалифицират несъгласните с проекта родители като нечетящи, некомпетентни, злонамерени, подкупени и други подобни определения. От „Поход за семейството“ смятат, че такива обвинения са обидни и неприемливи, и вместо да създават среда за провеждане на нормален диалог, те поляризират и настройват още повече страните едни срещу други. Мълчанието на институциите по конкретни въпроси, поставени от протестиращите родители относно проекта на стратегия, пък е било оглушително, допълват от организацията.

В контекста на тези събития, асоциацията предлага документ, с който призовава да се изработи нова „Национална стратегия за семействата и децата“, която да осигури достатъчно широк прозорец за среща на интересите на всички граждани и институции за доброто бъдеще на българския народ.

Въпреки че напоследък думата „стратегия“ придоби негативно значение за противниците на Стратегията за детето, именно създаването на национални стратегии е начина, по който държавните институции планират как да се развива обществото в области, в които то среща затруднения и предизвикателства, заявяват авторите на предложения документ.

От организацията смятат, че диалогът между страните в дебата трябва да продължи на едно по-градивно ниво, което да доведе до решения за реална подкрепа за българските семейства и децата, лишени от родителска грижа и до извършване на някои дългоочаквани промени в здравеопазването, образованието и социалната сфера. От „Поход за семейството“ се надяват така да се намерят и отговори срещу демографската катастрофа, грозяща България.

Предложението на организацията може да се изтегли в PDF-формат от този адрес.

На 3 юни 2019 г. (понеделник) от 19:00 ч. във Facebook страницата на „Поход за семейството“ се планира да има видео-излъчване на живо, по време на което Ивайло Тинчев, заместник-председател на организацията, ще отговаря на въпроси, свързани с предложения документ.

Споделете тази страница с приятели!