Становище на НАПС относно дейностите на Народното събрание по приемане на промени в НК и ЗЗДН

Изх. №1 от 06.08.2023 г.

ДО:

ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ГРУПИ
В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

КОПИЕ ДО:

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

 

СТАНОВИЩЕ
на Национална асоциация „Поход за Семейството“

относно дейностите на Народното събрание по приемане на промени в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашно насилие

 

Уважаеми дами и господа,

Като организация с нестопанска цел в обществена полза, от Национална асоциация „Поход за Семейството“, защитаваща брака от мъж и жена (както е описан в чл. 46 на българската Конституция), традиционните християнски семейни ценности и култура, и правата на родителите и децата без да се противопоставят, бихме искали да изкажем своята дълбока загриженост и безпокойство от наскоро приетите промени в Наказателния кодекс, които сегрегират българското общество на групи като отделят престъпленията срещу личността по променливия признак „сексуална ориентация“[1] от останалите престъпления.

Като държава с традиции в равноправието на всички граждани, независимо от техните произход, пол и сексуални предпочитания, доскоро и до голяма степен България прилагаше еднакви защита и наказание за престъпления извършени срещу който и да било български гражданин, без да се конкретизират различия, каквито са пола или сексуалната ориентация. Днес, за съжаление, можем да заявим, че с последните промени в Наказателния кодекс, написани и приети набързо, „на коляно“, без достатъчно време за обществено обсъждане, се въвежда специална обратнодискриминираща защита и специално третиране на групи лица, различно от това на останалите български граждани със същия граждански статус и здравословно състояние.

Допълнителната промяна, която се подготвя в Закона за защита от домашно насилие (законопроект №49-354-01-87) не е по-малко притеснителна. Тя въвежда неясно определение на понятието „интимна връзка“, която е „относително трайна“ такава между всеки две лица, и я приравнява на съпружеската или фактическо съпружеско съжителство, като не е задължително лицата да имат каквато и да било роднинска връзка, да живеят на едно място или да са от противоположен пол. Според нас, исканата промяна в закона е ненужна и неподходяща за включване в специализирания Закон за домашно насилие.

Във връзка със заявеното по-горе, молим за повишено внимание от страна на българските народни представители относно дейността им в Народното събрание, свързана с разглеждането, обсъждането и приемането на законодателни промени, за да не се създава ненужно противопоставяне в българското общество и последваща нужда от промени на промените на закони заради недостатъчно изследване и обсъждане на тези толкова важни теми за настоящето и бъдещето на нашата Родина.

 

С уважение,
Ивайло Тинчев
Председател на Управителния съвет на
Национална асоциация „Поход за Семейството“

 

[1] The current state of sexual fluidity research, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2352250X22002184

Споделете тази страница с приятели!