Позиция относно изготвянето на “Национална стратегия за детето”

Изх. №1 от 19.12.2023 г.

ДО:
Д-Р ИВАНКА ШАЛАПАТОВА
МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

КОПИЕ ДО:
АКАД. НИКОЛАЙ ДЕНКОВ
МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

Уважаема г-жо Шалапатова,

Във връзка с подготвяната нова „Национална стратегия за детето 2024-2030“ бихме искали да Ви информираме, че през 2019 година нашата организация представи предложение за друг вид държавна стратегия – „Национална стратегия за семействата и децата“, която да замени изготвяните до момента детецентрирани национални стратегии за детето. Ние заставаме зад тезата за нуждата от изцяло нов и качествено различен документ и обществен договор включващ политики в подкрепа на целите семейства и за подобряване на семейната среда. Според нас една стратегия за бъдещето на децата трябва да защитава едновременно правата на родителите и децата без да ги противопоставя и в тяхна взаимна полза, чрез пряко доброволно включване на родителите като основен двигател за положителните промени по отношение на децата им, както е записано и в българската Конституция:

Чл. 47. (1) Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата.

Ние смятаме, че само един такъв вид документ ще гарантира изпълнението на стратегията и успешното постигане на целите ѝ, и ще осигури широка обществена подкрепа в държавните и общинските институции, организациите в неправителствения сектор и отделните български граждани.

През ноември 2023 година изпратихме нашите предложения и до Държавна агенция за закрила на детето, но за пореден път имаме съмнения, че те ще бъдат игнорирани, тъй като част от тях касаят ключови структурни реформи и преобразуването на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) в Държавна агенция за семействата и децата (ДАСД), с проактивни функции за качествено нови семейни политики и съответните необходими кадрови промени за осъществяването им. Такава промяна влиза в конфликт с интересите на служителите в самата държавна агенция да запазят работните си места и дейността на агенцията като такава, каквато е била до момента. Ние обаче смятаме, че след деинституционализацията на децата от домовете за деца без родителска грижа българското общество е изправено пред нови и различни предизвикателства, и настоящата ДАЗД повече не може да им отговори по подходящ и полезен начин.

Осъзнаваме, че всичко това е свързано с много ресурси, допълнителна ангажираност и повече време за подготовка, и съществени законодателни промени за определяне на напълно различен подход за работа със семействата и децата. Но ако искаме да спазваме българската конституция и не желаем да имаме поредната стратегия със заложени цели, които никога няма да бъдат постигнати, а проблемите в и със семействата и децата ще продължат да се влошават вместо да се решават, според нас това е единствения начин и всички усилия и забавянето си заслужават.

Във връзка с написаното по-горе, молим да обърнете внимание на представената от нас позиция пред обществото през 2019 година, която можете да намерите в сайта ни на адрес:
https://www.family.bg/bg/2019/05/31/natsionalna-asotsiatsia-pohod-za-semeystvoto-predlaga-sazdavane-na-natsionalna-strategia-za-semeystvata-i-detsata/

Благодарим предварително!

 

С уважение,
Ивайло Тинчев
Председател на УС
Национална асоциация “Поход за Семейството”

Споделете тази страница с приятели!