Становище на НАПС до Европейската комисия относно чернова на регулация за признаване на родителството между държавите членки

Изх. № 1 / 11 май 2021 г.

София, България

 

ДО:

Европейската комисия

 

КОПИЕ ДО:

Парламента на Европейския Съюз

Парламентарните групи в Народното събрание на Република България

Министерски съвет на Република България

Министерство на външните работи на Република България

Министерство на правосъдието на Република България

 


ВАЖНО!

Всеки може да даде (и е препоръчително да даде) своето лично мнение по темата в сайта на Европейската комисия до 12.05.2021 г.

Заяви позиция!

(Изисква се регистрация!)


 

Уважаема Европейска Комисия,

 

Национална асоциация “Поход за Семейството” осъществява дейност в обществена полза за утвърждаване и подкрепа на брака, като доброволен съюз между един мъж и една жена, и на традиционните семейни ценности и добродетели, за постигане на по-добър и пълноценен живот на всички граждани в обществото.

Бихме искали да изразим нашата загриженост за наскоро публикуваните насоки на Европейската комисия за чернова на регулация за признаване на родителството между държавите членки. Ако тя бъде приета ще има обвързваща сила за всички държави членки на Европейския съюз да я спазват.

Тя включва всяка страна да възприеме осиновяването на деца от хомосексуални двойки, независимо дали е легално в съответната страна или не. За по-голямата част от държавите членки такава регулация ще бъде в директна противоположност на техния национален Закон относно семейството.

В Договорите на Съюза, изричното законодателство по семейните въпроси и легалният статус на лицата попада в компетенцията на държавите членки. Това включва установяването на родителските права и техния контрол от НАЦИОНАЛНИТЕ закони на всяка страна.

Не сме съгласни която и да било страна в Европейския съюз да бъде насилвана да спазва регулации, които се противопоставят на тяхната съответна конституция. Като такава, Конституцията на Република България определя бракът ясно, като “доброволен съюз между МЪЖ и ЖЕНА”, (Чл. 46, ал. 1).

За нашите граждани, като част от традиционно православна християнска нация, е от първостепенна важност да защитаваме това определение.

Трябва да подчертаем, че горното е също валидно за много други държави членки на Европейския съюз, а не само за България, и трябва да се вземе под сериозно съображение. Тези нови регулации се противопоставят директно на установените ни закони и нашите вековни традиции.

Например, националните закони на много държави членки на Европейския съюз експресивно забраняват осиновяването на деца от хомосексуални двойки. Дори нещо повече, тези разпоредби са в пълно съгласие с приложимите международни закони, включително Всеобщата декларация за правата на човека и Международния пакт за граждански и политически права.

Вземайки предвид конституциите на отделните държави и фактът, че изричното семейно законодателство е напълно в юрисдикцията на държавите членки, нашата позиция е, че това предложение се намесва в националния суверенитет, националната компетенция и традициите на засегнатите страни.

Ние настояваме черновата да бъде оттеглена, защото е против Договорите за присъединяване към Европейския съюз.

 

С уважение,
Ивайло Тинчев, председател на Управителния съвет
Национална асоциация „Поход за Семейството“, България

Този документ на български в PDF формат.
Този документ на английски в PDF формат.

 


ВАЖНО!

Всеки може да даде (и е препоръчително да даде) своето лично мнение по темата в сайта на Европейската комисия до 12.05.2021 г.

Заяви позиция!

(Изисква се регистрация!)


 

Споделете тази страница с приятели!