Становище на НАПС до Европейската комисия относно инициативата им за добавяне на „реч на омраза“ и „престъпление от омраза“ в списъка от престъпления в ЕС

Изх. № 1 / 18 април 2021 г.

София, България

 

ДО:

Европейската комисия

 

КОПИЕ ДО:

Парламента на Европейския Съюз

Парламентарните групи в Народното събрание на Република България

Министерски съвет на Република България

Министерство на външните работи на Република България

Министерство на правосъдието на Република България

 


ВАЖНО!

Всеки може да даде (и е препоръчително да даде) своето лично мнение по темата в сайта на Европейската комисия до 20.04.2021 г.

Заяви позиция!

(Изисква се регистрация!)


 

Уважаема Европейска Комисия,

 

Национална асоциация „Поход за Семейството“ е дълбоко загрижена за вашата нова инициатива, която цели да разшири списъка от престъпления в Европейския съюз и той да включва „реч на омраза“ и „престъпление от омраза“. Посочените нови законови термини не могат да бъдат стриктно определени за всички страни и могат да имат много широко тълкувание в съдебните системи, което неминуемо ще доведе до неподходящи действия и нарушения на основни човешки права.

Свободата на словото е фундаментално и неотменимо човешко право, защитено от редица международни споразумения и конвенции, и включено в член 19 от Всеобщата декларация за правата на човека на Организацията на обединените нации, който гласи:

“Всеки човек има право на свобода на убеждение и на изразяването му; тази свобода включва правото безпрепятствено да се придържа към своите убеждения, както и правото да търси, да получава и да разпространява информация и идеи чрез всички средства и без оглед на държавните граници.”

Правото на свобода на словото произхожда от способността на човешките индивиди да споделят техните идеи и да изразяват пълно или частично съгласие или несъгласие с други хора. То е също строго свързано със свободата на мисълта, съвестта и религията, които са включени в същия документ като член 18:

“Всеки човек има право на свобода на мисълта, съвестта и религията; това право включва правото да смени религията или убежденията си, както и свободата да изповядва религията или убежденията си, индивидуално или колективно, публично или частно, чрез обучение, обреди, богослужение и ритуали.”

В съгласие с цитираните по-горе членове, Европейската конвенция за правата на човека съдържа членове 9 и 10, които са ясно и несъмнено оставени за прилагане от страните по договора и техните законодателни власти и съд, което по никакъв начин не включва насилственото ограничаване на тези права в страните членки, инициирано от Европейския съюз на по-късен етап.

Нашето твърдо убеждение е, че човешките предпочитания като любов или омраза, приемане или отхвърляне, харесване или нехаресване и други не са причина свободното слово или свободната мисъл да бъде ограничени по какъвто и да било начин. Нашето разбиране е, че всеки закон трябва да бъде основан на обективни истини и научни данни, а не на чувства и емоции като любов и омраза, радост и тъга и т.н.

Сегашното наказателно право на ЕС вече съдържа описания на действителни престъпления, основани на каквото и да било нарушаване на човешките права, което предизвиква истинска вреда. Има ли разлика дали престъплението е било мотивирано от „любов“ или „омраза“, когато вредата е същата? Трябва ли съдиите да разграничават  скритите мотиви на всяко престъпление в съда и да издават различна присъда за „престъпление от любов“ или „престъпление от омраза“, или престъпление от друго емоционално състояние? Настоящото предложение за включване на “престъпление от омраза” в закона на Европейския съюз не е нищо повече от узаконяване на несигурност, което ще има непредвидими (или всъщност напълно предвидими, но негативни) последствия, основано на познанието, което имаме от миналия исторически опит.

В нашата страна, България, ние вече сме живели под тоталитарния режим на социализма за повече от четири десетилетия. През този период свободното изразяване на възгледи и идеи, които не са в съгласие с правителствения дневен ред и цели, беше сурово наказвано. В някои случаи интелектуалци, журналисти, религиозни водачи и други бяха публично отхвърляни, осъдени на затвор и брутално убити заради техния различен светоглед и желание да живеят в свобода и демокрация. И целия този терор започна с идеята на управлението за по-добро развитие на личността и общото благо, но след това беше приложена като фашизъм, забраняващ обществения и личния здрав разум и ограничаващ свободите на мисълта и словото на всички нива в държавата.

Националната асоциация „Поход за Семейството“ като цяло и нейните членове поотделно сме срещу предложените промени в закона на Европейския съюз и включването на “реч на омраза” и “престъпление от омраза” като термини определени за цялата територия. Те са основани на догадки и широки интерпретации. Рискът естествените и неотменими човешки права да бъдат ограничени или изцяло отнети от управлението на Европейския съюз е реален и застрашаващ. Резултатите от такива промени определено ще ограничат правата на свободно слово и свободно изразяване, свободно мислене, съвест и религия, и ще доведат до допълнителни социални конфликти.

 

С уважение,
Ивайло Тинчев, председател на Управителния съвет
Национална асоциация „Поход за Семейството“, България

Този документ на български в PDF формат.
Този документ на английски в PDF формат.

 


ВАЖНО!

Всеки може да даде (и е препоръчително да даде) своето лично мнение по темата в сайта на Европейската комисия до 20.04.2021 г. Може и на български език.

Заяви позиция!

(Изисква се регистрация!)


 

Споделете тази страница с приятели!