Обръщение във връзка с пандемията от коронавирус

Драги приятели,

В това кризисно време, загрижени за благото на нашите семейства и на цялото общество, от Национална асоциация „Поход за Семейството“ считаме за нужно да направим своя призив към всеки един от вас.

Ако и когато е възможно:

⚠️ ОСТАНЕТЕ ВКЪЩИ И НЕ СЕ СРЕЩАЙТЕ С ДРУГИ ХОРА ⚠️

и още…

Избягвайте крайните неподходящи действия за ситуацията

Преди всичко, обръщаме внимание, че нито една от крайностите не е уместна – нито затварянето на очите за действителността под формата на необоснована увереност, че „нещата са преувеличени“ или че епидемията е „медийна истерия“, нито паникьосването, водещо до неразумни постъпки, като, например, тълпене в магазините. Опасността е реална и най-простото доказателство за това е, че в съседна Италия за малко над 2 седмици са преминали от етапа на петдесетина установени болни до състояние на срив на здравната система, изразяващо се в невъзможността ѝ да окаже необходимата помощ под формата на апаратна вентилация на тежко засегнатите.


Три важни характеристики за вируса, с които да се съобразите

Може би три са най-важните характеристики на тази нова болест, от които и лесно се извеждат ефективните мерки за избягване разпространението й.

1. Предава се по въздушно-капков път чрез навлизане в дихателните пътища

Особеното е обаче, че вирусът запазва своята жизнеспособност още известно време върху ръцете, повърхностите, нещата с които боравим (телефони, пари и др.). Оттук трите прости правила:

  • Стойте на поне 1,5 м от хората, за да не ви „опръскат“ при кихане/кашляне и не се здрависвайте!
  • Мийте ръцете си многократно през деня с вода и сапун за поне 30 секунди!
  • Дезинфекцирайте повърхностите и нещата си!

2. Има дълъг инкубационен период (около 14 дни), който може да е безсимптомен

Самата болест може да протича без или със съвсем леки симптоми. Оттук следва съвсем обикновен извод – не знаем дали самите ние или хората до нас не са болни. Затова и молим да спазвате правилото за „социалната дистанция“ – сведете до минимум контактите с хора и пребиваването на обществени места. Накратко: останете си вкъщи, ако можете. Всички проучвания, показват, че това е най-ефективния начин да се забави развитието епидемията – като просто не дадем на вируса да преминава от човек на човек. Разликата в прогресията на броя заболели при спазване или не на дистанция е поразителна – от една страна пример за това е Италия, пренебрегнала в началото сериозността на ситуацията, а от друга – съседната на Ухан провинция, въвела „драконови“ мерки на изолация и останала само с десетки заразени.

3. Процентът на тежко прекарващите болестта е по-голям в сравнение с този на грипа

Най-тежкото усложнение е дихателната недостатъчност, налагаща апаратна вентилация. Особеното тук е, че това състояние (на необходимост от вентилация) трае по-дълго от това при грипа – може да продължи около 20 дни. Това означава, че един тежко болен на апаратна вентилация блокира един апарат на вентилация за 20 дни. Оттук следва, че, ако много хора наведнъж се разболеят, много хора наведнъж ще стигнат и до дихателна недостатъчност, налагаща апаратна вентилация и ще се блокират апаратите, а броят на заболелите, респективно на тежко заболелите, ще се увеличава експоненциално. Възможно е да се стигне до недостиг на дихателни апарати и смъртта на хора, които дори нямат шанс за спасение. Точно затова социалната дистанция е абсолютно необходима – тя няма магически да направи да изчезне вируса, но ще разреди във времето обхващането на нови хора и така ще има достатъчно апарати (а и наличен медицински персонал) за всички.

Нека бъдем разумни и спазваме дистанция и лична хигиена.

Бъдете здрави!

Мед. д-р Богдан Пенев, координатор на събитието „Поход за Семейството“ в гр. София

ПП: Вижте Facebook-страницата на Поход за Семейството, за да вземете предупредителна рамка за профилната си снимка!

Споделете тази страница с приятели!